Levné pekárny (domácí)
Jak vybrat pekárnu
Nejdůležitěším faktorem, při výběru domácí pekárny, je její velikost - resp. velikost chleba, jaký pekárna může upéct. Toto je dáno rozměrem formy, která se nachází uvnitř pekárny. V současné době jsou k dostání pekárny, které dokáží upěct chleba o hmotnosti 500 - 2000 g. Dalším důležitým faktorem je jazyk, kterým pekárna se svým majitelem komunikuje. Dříve byly na trhu pekárny pouze s cizojazyčným ovládáním (angličtina, němčina). Dnes již není problém zakoupit pekárnu s českým ovládáním.
Programové parametry pekárny - tento faktor ovlivňuje rozmanitost možností využití domácí pekárny. Díky pekárně tak můžete připravit například marmelády, pečivo z kypřícího prášku, pizza. Dalším programem, který je obsažev v naprosté většině pekáren je tzv. bezlepkový mód, který je vhodný k přípravě bezlepkového pečiva. Programové nastavení také ve většině pekáren obsahuje funkci odložený start.
Při výpočtu spotřeby pekárny se neřiďte údajem o příkonu - pekárna totiž nejede po celou dobu přípravy pečiva na plný výkon (nejvíce spotřebuje při pečení). Spotřeba na jeden chleba (od mísení a kynutí až do dopečení) se pohybuje mezi 0,2 - 0,5 kWh.
Počet hnětačů není příliš důležitý. Domácí pekárny jsou navrženy tak, aby bylo těsto zpracovatelné jedním hnětačem, i když ve skutečnosti pekárna obsahuje hnětače dva. Jedná se o pasivní zabezpečení spotřebiče proti možné poruše hnětacího zařízení. Každý z výrobců také dokládá k pekárně obsáhlý návod, ve kterém informuje zákazníka o vhodné délce zprocovávání těsta v pekárně.
Posledním, ale taktéž důležitým faktorem je kvalita pekárny. V dnešní době lze při neobezřetném nákupu zakoupit produkt, který bude levný, avšak cenová úspora se výrazně projeví na kvalitě takového zařízení. Proto je vhodné levné pekárny pořizovat pouze u ověřených dodavatelů, jako jsou například eProton.cz, Mall.cz či elektro Itek.cz.
Další produkty